Bezig met laden...

UITLEG over Parel

Instructie over Parel

Parels worden gevormd als gevolg van een immuunrespons in de schelp van bepaalde weekdieren. Ze reageren als verdedigingsmechanisme tegen een mogelijke bedreiging, zoals een parasiet of een externe bedreiging die het mantelweefsel kan beschadigen. Een klein stukje mantelweefsel van een donorschelp wordt in de ontvanger-schelp getransplanteerd, waardoor de parelzak wordt gevormd, daar wordt het calciumcarbonaat in het weefsel gedeponeerd. Parels worden beschouwd als een vrouwelijk sieraad en worden geassocieerd met de Maan en de planeet Venus.

Grootte

Parels worden voornamelijk beoordeeld in millimeters in plaats van gewicht. Hoe groter de parel, hoe hoger de prijs, maar als het gaat om korrelgroottes, kan de prijs veel verschillen. Zodra de grootte, schaal 8-9 mm heeft, heeft het zijn grootste diameter bereikt, de prijzen dalen veel meer in vergelijking met een kleinere diameter.

Vorm

Parels kunnen in ronde en ovale vormen voorkomen, ze kunnen ook peervormig zijn of zelfs misvormd zijn. Deze laatste vallen onder de naam “barokke parels”. Symmetrische bolletjes of symmetrische druppels behoren tot de meest waardevolle vormen. De grootte van de parel variëren meestal tussen 2 mm en 16 mm in diameter en deze grootte hangt alleen af van het type weekdieren waarin ze zich vormen.

Zuiverheid

Een goede kwaliteit op vlak van zuiverheid bereikt men, wanneer de parels een typische parelglans vertonen en als er scherpe en duidelijke reflecties in hun oppervlak te zien zijn. Zuivere parels zijn glad en vlekkeloos en er moet een gepaste laag parelmoer aanwezig zijn om de duurzaamheid te vergroten.

Kleur

Parels zijn er in verschillende kleuren, van wit tot helemaal zwart. De natuurlijke kleur is echter het resultaat van een combinatie van verschillende factoren, zoals de overheersende basiskleur van de parel, een of meer kleuren die de lichaamskleur overheersen, en ook, het spel van glanzende kleuren. Deze laatste kunnen een subtiele combinatie zijn van kleuren zoals roze, groen, blauw of zelfs zilver en ze veranderen zodra u de parels in uw hand beweegt.