Bezig met laden...

UITLEG over Edelstenen

Instructie over Edelstenen

Edelstenen zijn mooie mineralen die gebruikt worden om sieraden te ontwerpen. Maar voordat sieraden kunnen worden gemaakt, moeten edelstenen worden geslepen en gepolijst. Een edelsteen of halfedelsteen, in het bijzonder, is een steen die geslepen, gepolijst en in een sieraad gebruikt wordt.

4 C's van Edelstenen

KLEUR VAN EDELSTENEN (Hue-tone-saturation)

Alle natuurlijke edelstenen zijn uniek in kleur. Om de voorwaarden waaraan edelstenen moeten voldoen beter te begrijpen en om de verschillende kleurenparameters te kunnen identificeren, is het belangrijk om bij edelstenen op 3 punten te focussen. Hetzelfde type edelsteen kan verschillende kleurintensiteit, tinten, zuiverheid, verzadiging en kleurtoon bevatten. De belangrijkste factoren die de kleur van een edelsteen bepalen zijn: de tint, de kleurtoon en de verzadiging.

Tint - dit is een primaire basiskleur van de edelsteen die een van de belangrijkste kleuren van het kleurenpalet (regenboog) vertegenwoordigt. Het identificeren van de tint is simpel, er wordt aangeduid hoe de edelstenen eruit zien; blauw, rood, groen of geel.

Kleurtoon - Bepaalt hoe intens de kleur van de edelsteen is. Het kan variëren van licht naar donker, de meest waardevolle toon zou idealiter neutraal zijn, wat betekent dat de toon niet te licht en niet te donker is, maar liever ergens in het midden. Desondanks, afhankelijk van het ontwerp en de zetting van de sieraden, kunnen verschillende kleurtonen meer aantrekkelijk zijn dan andere en soms is het een onderwerp van smaak en persoonlijke voorkeur.

Verzadiging - Ook wel de zuiverheid van de kleur en edelstenen genoemd. Een uitstekende verzadiging bevat weinig bruine of grijze tinten. Natuurlijk, hoe zuiverder de kleur, des te waardevoller de edelsteen zal zijn.

SLIJPWIJZE VAN EDELSTENEN

De kwaliteit van de edelsteen wordt bepaald door een van de belangrijkste elementen - de slijpwijze. Met 18 jaar ervaring in de ontwikkeling van sieraden en edelstenen, vertrouwen wij op de kwaliteit van de slijpwijze om de waarde van elke edelsteen te maximaliseren. Een uitstekende slijpwijze zal zich reflecteren op de kwaliteit van de edelsteen, de intensiviteit van de kleur, het minimaliseren van de zichtbare insluitsels en in de eerste plaatst het verhogen van de algemene visuele uitstraling. We beoordelen de slijpwijze in 4 niveaus: goed, heel goed, excellent en uitstekend. Idealiter bevatten bijna alle edelstenen die beschikbaar zijn bij GLAMIRA een goede of uitstekende slijpwijze. U kunt de informatie over de slijpwijze van de edelsteen vinden bij het gedeelte 'details' van een product.

ZUIVERHEID VAN EDELSTENEN

De zuiverheid van een edelsteen verwijst naar de kleur en de verzadiging van de steen. Hoe minder insluitsels de steen bevat, hoe hoger de score zal zijn en hoe waardevoller de edesteen zal zijn. De zuiverheid van een edelsteen hangt af van het type. De AAA-helderheid verwijst naar een zeer zuivere steen, terwijl AA-helderheid naar een gemiddeld zuivere steen verwijst. Idealiter worden sommige edelstenen gegradeerd als AAAA-kwaliteit, wat betekent dat de edelsteen de hoogst mogelijke zuiverheid bevat. De zuiverheid van de edelsteen is altijd aangegeven in het gedeelte 'details' van het product.

GEWICHT (GROOTTE) VAN EDELSTENEN

Karaat verwijst naar de grootte of het gewicht van de edelsteen. Verschillende edelstenen hebben andere dichtheden (massa per eenheid hoeveelheid), dus twee edelstenen die visueel identiek zijn kunnen verschillen in gewicht en grootte. Bijvoorbeeld, een diamant heeft een lagere dichtheid dan een robijn. Daarom zal 1-karaat diamant groter zijn dan een 1-karaat robijn.

EDELSTENEN

Smaragd

Smaragd

Saffier

Saffier

Robijn

Robijn

Zwarte Diamant

Zwarte Diamant

Witte Saffier

Witte Saffier

Smaragd

Het zijn rijke en intens groene edelstenen; de naam is afkomstig uit het Griekse woord 'smaragdos', wat groene juwelen betekent. Een van de 4 belangrijkste edelstenen is de smaragd, na diamant, saffier en robijn. Smaragd is een uitzondering wegens zijn oppervlak en hardheid (hij is aanzienlijk 'zachter') in vergelijking met andere edelstenen. De waarde van de smaragd wordt beoordeeld door de 4C's (vanuit het Engels); kleur, slijpwijze, zuiverheid en karaat. Echter, voor deze edelstenen is de kleur het belangrijkste aspect, waardoor de heldere, intens groene smaragden het duurst zijn. Zuiverheid is het tweede belangrijkste criterium. Aangezien smaragden veel insluitsels hebben; hoe doorzichtig de steen, des te waardevoller ze zijn. Deze stenen zijn tegenwoordig voornamelijk verkrijgbaar in Colombia, Zambia, Afghanistan, Australië, Oostenrijk, Brazilië, Madagaskar, Mozambique, Namibië, Nigeria, Noorwegen, Pakistan, Rusland, Somalië, Zuid-Afrika, Spanje, Zwitserland, Tanzanian en de Verenigde Staten.

Geassocieerd met de hartchakra worden smaragden gezien als de edelsteen van een succesvolle liefde. Er wordt in geloofd dat ze vrede, trouw, betrokkenheid brengt en vriendschap, loyaliteit en goedheid verzekeren. Deze edelstenen betoveren mensen al sinds de oudheid en worden als de favoriete steen van Cleopatra beschouwd en in oude Egypte werd geacht dat het eeuwig leven aanbood. Genezende krachten zijn een andere reden waaom smaragden als heel uitzonderlijke stenen werden (en worden) bezien. Er wordt aangenomen dat ze kunnen functioneren als antigif, dat ze het lichaam reinigen van gif of toxines, en dat ze helpen om na infecties te herstellen. Er werd geloofd dat ze het hart en de longen helpen genezen én zelfs het zieke gezichtsvermogen hersteld.

Smaragden werden beschouwd als stenen van Venus, die de liefde en andere verhoudingen kan versterken, waardoor ze een van de beste keuzes zijn voor verlovingsringen en naast dit alles, zijn smaragden de traditionele geboortestenen van de maand mei.

Saffier

Saffier edelstenen komen in veel soorten kleuren en tinten voor; blauw is het meest populair en wordt vooral gezien als een kostbare steen. Het is zeker geen toeval dat zijn naam van het Latijnse 'sapphirus' komt, wat blauw betekent. Saffier is één van de moeilijkst bewerkbare stenen ter wereld, met -9.00 op Mohs-schaal, na diamanten en moissanite. Onder de 4 C's (kleur, slijpwijze, zuiverheid en karaat), is de eigenschap 'kleur' de belangrijkste eigenschap van saffier om zijn waarde te bepalen. De meest waardevolle saffier zal een intense, levendige blauwe kleur hebben niet te donker en zonder grijze tint. Deze edelstenen zijn tegenwoordig te vinden in Sri Lanka, Vietnam, China, Thailand, Australië, Verenigde Staten, Madagascar en Oost-Afrika.

Er bestaan veel mythen en verhalen over de saffier edelstenen. In het Oude Perzië geloofde men dat de lucht blauw was geschilderd zodat die zou lijken op de kleur van saffier. Saffieren edelstenen bleven de belangrijkste koninklijke edelstenen in de moderne tijd en saffier was ook de edelsteen op de verlovingsring die Prins Charles Lady Diana heeft gegeven. Saffieren worden beschouwd als rustgevende edelstenen, zo wordt er in geloofd dat hij angst en zenuwen kalmeert en de geest helder maakt. Ze zijn geassocieerd met de keelchakra, wat betekent dat saffieren nuttig kunnen zijn om uw innerlijke zelf te begrijpen. Terwijl het rustige energie biedt, helpt het u ook zich te concentreren en wordt u meer gemotiveerd. Er wordt in geloofd dat saffier genezende krachten heeft; zo helpen ze bij indigestie, apathie en slaperigheid.

Saffier edelstenen symboliseren kracht, vertrouwen en pure liefde, waardoor deze edelstenen perfecte keuzes zijn voor verlovingsringen. Het is ook de geboortesteen van de maand september.

Robijn

Een van de belangrijkste edelstenen in combinatie met diamant, saffier en smaragd is de robijn. Het verwijst namelijk naar zijn kleur dat van het Latijnse woordt 'Rubeus' komt, wat rood betekent. Ze zijn nauw verwant aan saffieren, aangezien beide edelstenen van de 'Korund-familie' zijn. Robijnen zijn een van de krachtigste stenen die de hardheid van 9.00 op de Mohs-schaal hebben, dat alleen van toepassing is op diamanten en moissanite. De waarde van deze edelstenen wordt gemeten door de 4 C's zoals bij de andere edelstenen: kleur, slijpwijze, zuiverheid en karaat, incl. hun plaats van afkomst. De meest waardevolle robijnen bevatten een donkere, intense rode kleur, die genoemd is naar 'het bloed' van een duif die de drager is, zonder tinten van geel of blauw. Tegenwoordig kunnen robijnen worden verkregen in Myanmar, Madagascar, Nepal, Pakistan, Tajikistan, Tanzania, Vietnam en de Verenigde Staten.

Sinds de oudheid zijn robijnen de edelstenen van liefde en passie, die zelfs beschouwd worden als aphrodisiacs, waardoor seksuele activiteit wordt bevorderd. Robijn edelstenen worden gezien als bron van energie en enthousiasme en bestrijden vermoeidheid en uitputting. Een robijn maakt de geest helderder, verbetert de concentratie en vergroot de motivatie. Van deze edelstenen wordt gedacht dat ze argumenten oplossen, de kracht van verzoening hebben en bescherming tegen slechte gedachten bieden. Er wordt gezegd over robijnen edelstenen dat ze genezende krachten hebben. Aangezien ze geassocieerd zijn met de hartchakra, denkt men ook dat ze lichaam en bloed ontgiften. Ze bieden ondersteuning aan het hart, helpen koorts te verlagen en bevorderen een gezonde bloedstroom.

Robijnen zijn de geboortestenen voor degenen die in de maand juli geboren zijn en zijn één van de belangrijkste stenen die gekozen worden voor verlovingsringen door hun sterke symboliek van passie en liefde. Ze worden traditioneel gegeven als een cadeau op de 15e en 40ste huwelijksjubilea.

Zwarte Diamant

Als edelstenen, zijn natuurlijke zwarte diamanten geheel transparant en dit onderscheidt ze van de meeste diamanten. Ze worden beschouwd als zeer waardevol omdat ze prachtig zijn. Zwarte diamanten zijn echter goedkoper in vergelijking met andere gekleurde diamanten.

Er zijn tegenstrijdige mythen en overtuigingen als het gaat om zwarte diamanten en wat ze vertegenwoordigen. Volgens de Indiase legende vertegenwoordigen ze Yama, de god der dood. Het Italiaanse geloof echter zegt bijna compleet het tegenovergestelde. Er wordt verklaard dat dit de steen van verzoening is - het wordt dus aangenomen dat de zwarte diamant kan helpen om 'losse uiteinden in een relatie te binden'.

Karaat - De karaat is de gewichtseenheid waarmee een diamant wordt gemeten. Het prijsverschil tussen verschillende verkopers is een gevolg van verschillende redenen, bijvoorbeeld, ontgonnen zwarte diamanten zijn natuurlijk duurder, maar nog steeds zal deze een goedkoper alternatief zijn dan diamanten in een andere kleur. De zwarte diamant is vaak moeilijker te polijsten en dat zou eventueel invloed kunnen hebben op de slijpwijze.

Slijpwijze - Natuurlijk ontgonnen zwarte diamanten lijken inderdaad zeer ruw, doordat ze door verschillende methoden moeten worden gevormd. Dit proces wordt 'slijpen' of 'polijsten' genoemd. Dit gebeurt met behulp van een dun cirkelzaagblad zonder tanden en het "slijpen" wordt uitgevoerd door het diamantstof waarmee het blad zelf is geïmpregneerd.

Zuiverheid - De helderheid van een steen geeft aan hoeveel insluitsels aanwezig zijn in de diamant. Maar als het gaat om zwarte diamanten, is het niet zo belangrijk dat het licht niet evenveel kaatst dan bij de andere diamanten.

Kleur - Natuurlijke, zwarte diamanten kunnen in de ruwe vorm ontdekt worden met deze exacte zwarte kleur; deze zeldzame kleur, maakt ze extreem populair. Zij danken hun kleur aan het grafiet dat zich tijdens de vorming van de diamant in de kristallijne structuur heeft gevormd. Natuurlijk bestaan ze maar in één kleur-intensiteit, Fancy Black (diepzwart).

Witte Saffier

Als edelstenen kunnen witte saffieren worden gebruikt in plaats van diamanten, niet alleen vanwege de gelijkenis of omdat ze goedkoper zijn, maar ook omdat witte saffier op vlak van hardheid op de tweede plaats komen na diamanten. Op schaal van Moh komen ze met hardheid dichtbij het getal 9. Diamanten hebben een hardheid van 10 Moh. Daarmee is deze edelsteen duurzaam en heel geschikt voor het ontwerpen van sieraden.

Volgens populaire opvattingen brengt deze edelsteen wijsheid en kracht van geest, bevordert het de eigen talenten en potentieel terwijl het individu wordt geïnspireerd om in integriteit te leven, trouw te zijn aan eigen idealen. Maar ook, de witte saffier is geschikt voor een belofte tussen liefhebbers, omdat de steen het symbool is van degenen die alles voor elkaar doen en bovendien zal het jaloezie verminderen in de vroegere stadia van een partnerschap of huwelijk.

Karaat - Er is een verschil tussen de diamant en de saffier in het algemeen, wat karaat betreft. Ze kunnen beide dezelfde karaat hebben, maar ze zullen een verschillend gewicht hebben, saffier is zwaarder. Het is aanbevolen om in geval van twijfel aan het karaat van een witte saffier, ook de millimeters te bepalen.

Slijpwijze - In tegenstelling tot diamant, moet de witte saffier op aangepaste manier worden geslepen, zodat de unieke eigenschappen van de steen bewaard blijven. Elke juwelier zal zijn eigen normering gebruiken op het gebied van slijpwijze van een witte saffier en focussen zich op de kleur van de steen om de kwaliteit te waarborgen, omdat er in het algemeen geen standaard 'ideale slijpwijze' bestaat voor saffieren.

Zuiverheid - In vergelijking met andere edelstenen, is er een verschil bij het vergelijken van zuiverheid tussen een witte saffier en een diamant. Vanwege het feit dat witte saffieren uit een omgeving van spoormineralen komen, kunnen de edelstenen vanzelf gemakkelijk worden beïnvloed. Daarom wordt er algemeen geaccepteerd dat alle witte saffieren een aantal insluitsels bevatten. Volmaakte, zuivere witte saffieren zijn uiterst zeldzaam.

Kleur - Het is niet zo alledaags als een witte saffieren van goede kwaliteit is en volledig wit is, deze zijn heel zeldzaam. Deze edelstenen worden aangeduid als “kleurloos”. Sommige van de witte saffieren komen met een zeer bleke, blauwe-, roze- of gele tint.